Fotografie door middel van drones is de laatste jaren steeds populairder geworden. Een drone met camera biedt fotografen en fotografieliefhebbers de mogelijkheid om foto’s te nemen van bijzondere uitzichtpunten. Daarnaast biedt drone fotografie meer veelzijdigheid voor professioneel gebruik. Fotografen kunnen nu luchtfotografie in hun diensten opnemen, waardoor ze hun klanten meer gevarieerde opties kunnen bieden.

Het is een geweldige moderne fotografische niche die de moeite waard is om aan te beginnen. Vooral voor avontuurlijke fotografen die hun fotografie naar nieuwe hoogten willen brengen – letterlijk en figuurlijk. En om verbluffende, hoogwaardige luchtfoto’s te maken en het gebruik van je drone te maximaliseren, hebben we hier enkele tips voor dronefotografie die je kunt gebruiken.

1. Controleer de UAV-voorspelling

Het eerste wat je moet doen voordat je met drones op pad gaat voor een fotosessie, is de UAV-voorspelling controleren. Dit biedt belangrijke informatie voor de veiligheid van zowel de piloot, het vliegtuig en andere mensen of gebouwen in de buurt. Het vertelt je welke gebieden verboden terrein zijn, wat voor weer het die dag zal zijn, hoeveel GPS-satellieten in een bepaald gebied actief zijn en nog veel meer.

Controleer altijd de voorspelling voordat je uitgaat, omdat dit je kan helpen je shoots van te voren in te plannen.

2. Maak opnamen in RAW-indeling

Wanneer je foto’s in digitaal RAW-formaat schiet krijg je meer veelzijdigheid bij het nabewerken van de foto’s. Op deze manier krijgt je ongecomprimeerde, lossless beeldgegevens van de sensor. De aanzienlijke hoeveelheid details en resolutie die kan worden behouden, omvat meer helderheid niveaus. Zodat je meer belichting en kleuraanpassingen kunt maken zonder dat de foto er onnatuurlijk uitziet – of erger, pixelachtig vanwege kleur stroken die veel voorkomen in JPEG-afbeeldingen met lage resolutie.

De meeste high-end drones die worden geleverd met ingebouwde camera’s ondersteunen het RAW-formaat voor afbeeldingen, maar als je een modulaire drone hebt waarmee je je camera kunt verwisselen, zorg er dan voor dat je er een krijgt waarmee je in RAW kunt fotograferen. 

3. Gebruik de regel van derden voor compositie

Samenstelling is het belangrijkste aspect van een afbeelding. Het bepaalt de rangschikking van alle visuele elementen in het frame, de balans tussen negatieve en positieve ruimte en zelfs de balans van kleuren in de afbeelding. Het duurt meestal even met vallen en opstaan ​​om de gewenste compositie te bereiken, maar bij gebruik van een camera met een paar uur batterijduur is dit geen probleem. Met drones heb je echter niet dezelfde luxe. De meeste drones hebben een gemiddelde vliegtijd van 25 tot 30 minuten, dus als je een bepaalde scène of onderwerp probeert vast te leggen, is het noodzakelijk dat je de eerste keer meteen goed hebt. Gelukkig is er een grid overlay die je kunt gebruiken.